Skole
STL Bærum har startet et nytt prosjekt rettet mot ungdomsskoleelever.
Vår verden og vårt samfunn preges av et stadig større mangfold når det gjelder tro og livssyn. Økt spenning i verdenssituasjonen og utviklingen i vårt eget samfunn fører også til en vanskelig polarisering og en økende mistro til grupper som oppleves som «de andre». STL Bærum ønsker å bidra til det livssynsåpne samfunnet, der det er rom for ulike livssyn, og interesse for forskjellighetene. Vi ønsker å bidra til et samfunn som bygger på menneskerettighetene, der ytringsfrihet og trosfrihet er bærende elementer. Vi vil bidra til å skape tillit og åpenhet mellom de ulike gruppene og skape grobunn for samarbeid mellom alle gode krefter. Dette reflekteres allerede i skolens læreplaner.
Kunnskap om andres tro og livssyn er viktig. Men det er kanskje enda viktigere å se hvordan de ulike gruppene kan fungere sammen i samfunnet i dag. STL Bærum kan bidra med å vise det gode samarbeidet som faktisk foregår. Vi kan vise i praksis hvordan kunnskap og dialog kan bygge ned fordommer og bygge opp respekt.
Vårt opplegg kan utvide de unges forståelse av dialogen som verktøy i de viktige møtene mellom mennesker. Dialogisk tenking kan også støtte elevene i deres egen prosess; bevisstgjøring av eget ståsted og utvikling av egen identitet.

Skolebesøk
Vi har utviklet et undervisningsopplegg for ungdomsskoler i Bærum som tar sikte på å lære ungdommer om dialog og gir dem bedre kjennskap til tros- og livssynsmangfoldet i kommunen. Under skolebesøket holdes en presentasjon av STL Bærum og medlemssamfunnene, og elevene får selv gjennomføre dialogøvelser. Formålet er å gi elevene nyttig kunnskap og verktøy de kan ha med seg videre ut i samfunnet.
Dialog
Dialog er en måte å kommunisere med hverandre på hvor det å lytte og stille gode spørsmål står sentralt. Det er en læringsprosess hvor målet er at alle sitter igjen med ny kunnskap og bedre forståelse for hverandre – uten nødvendigvis å bli enige.
Praktisk info
Undervisningsopplegget er i utgangspunktet for en klasse på maks 30 elever av gangen og går over to skoletimer med pause. Skolebesøkene gjennomføres av frivillige fra ulike tros- og livssynssamfunn i Bærum.
For å få mest mulig utbytte av dialogøvelsene kan det være en fordel at elevene er godt kjent med hverandre. Undervisningsopplegget anbefales først og fremst for 9. og 10. klasse.
Undervisningsopplegget knyttes opp mot kompetansemål i samfunnsfag, KRLE samfunnsfag og norsk. Det støtter også opp under den overordnete delen av læreplanverket.
Fra læreplanens generelle del:
- Felles referanserammer er viktig for den enkeltes tilhørighet til samfunnet. Dette skaper samhold og forankrer den enkeltes identitet i et større fellesskap og i en historisk sammenheng. En felles ramme gir og skal gi rom for mangfold, og elevene skal få innsikt i hvordan vi lever sammen med ulike perspektiver, holdninger og livsanskuelser. De erfaringene elevene får i møte med ulike kulturuttrykk og tradisjoner, bidrar til å forme deres identitet. Et godt samfunn er tuftet på et inkluderende og mangfoldig fellesskap.
Noen aktuelle kompetansemål:
- Utforske andres perspektiv og håndtere uenighet og meningsbrytning
- Reflektere over eksistensielle spørsmål knyttet til det å vokse opp og leve i et mangfoldig og globalt samfunn
- Identifisere og drøfte etiske problemstillinger knyttet til ulike former for kommunikasjon
- Identifisere og drøfte aktuelle etiske problemstillinger knyttet til menneskerettigheter, urfolks rettigheter, bærekraft og fattigdom
Ønsker du besøk til din klasse?
Ta kontakt dersom du har spørsmål eller ønsker å avtale et besøk.
E-post: skole@btlforum.no

